För dig som kanske inte varit med tidigare vill vi berätta hur det går till som en liten introduktion.

Musiklägret har en lång historia

1980 ordnade blåsorkestern Röda Kapellet från Lund det första av de Musikläger som denna webbsida handlar om. I början var lägrens deltagare blåsare från amatörorkestrar på vänsterkanten som ville utvecklas musikaliskt, träffas och spela tillsammans. Efter ett antal år kom körsångare med och lägren blev större. Musikläger har ingen partipolitisk bindning men en tydlig röd-grön grund genom de ensembler som ingår i arrangörsgruppen. 

Vi som ordnar Musiklägret

Idag är det några blåsorkestrar och körer som arrangerar och utgör grunden för våra Musikläger. Orkestrarna är Röda Kapellet (Lund), Göteborgskapellet, Vänsterns Blåsorkester (Stockholm) samt Röde Horn (Köpenhamn). Körerna är Trots Allt (Stockholm) och Oktoberkoret (Köpenhamn). När det blir Musikläger blandas dessa grupper och vi välkomnar varmt musiker och sångare som inte ingår i någon av dessa grupperingar.

Musiklägerveckan

Musikläger pågår en hel vecka, vanligtvis den första i juli. Det brukar vara omkring 100 deltagare som samlas för att musicera under ledning av professionella kör- och orkesterledare. Deltagarna delas in i ensembler som spelar och sjunger under för- och eftermiddagen. På kvällarna erbjuds det möjlighet att delta i fritt valda workshops, föreläsningar eller att hitta på egna aktiviteter.  Platsen för Musikläger brukar vara någon folkhögskola i Sverige eller Danmark men Musikläger i andra länder har förekommit – se fliken Tidigare läger.

Musiken och musikanterna

Världsmusik, klassiskt, folkmusik, jazz mm – musik av alla slag förekommer på Musikläger. När det funnits möjlighet har vi beställt musik för kör och orkester skriven speciellt för Musiklägret. Verk som övats in under Musiklägret och framförts på en avslutande konsert. Vi som brukar vara med på musikläger är amatörer på varierande nivå. Det är en fördel om du som vill sjunga har viss körvana och du som är instrumentalist behöver ha grundkunskaper i ditt instrument och i notläsning. Förutom blåsinstrument finns det visst utrymme för kompinstrument som trummor, slagverk, bas, gitarr, klaviatur - kontakta Musikläger för besked. 


Uppdaterat 2023-05-12