HemNästa lägerTidigare lägerLänkarKontaktSökLogga in
Nästa läger
Välkommen till musikläger i Greifswald, Tyskland, 2021!

Coronapandemin ställde till det för musiklägret den gångna sommaren och det kunde inte genomföras. Men vi i Röda Kapellet är optimistiska och vi planerar nu ett läger sommaren 2021 i den tyska staden Greifswald som är belägen vid floden Rycks utlopp i Östersjön. Greifswald är en hansestad och tillhörde Sverige under åren 1648-1815. Därmed fick Sverige sitt tredje universitet 1648 och här finns även befästningsanläggningar från svensktiden, domkyrka och stadsmuseum. Konstnären Caspar David Friedrich och författaren Hans Fallada föddes här. Man kan läsa mer på hemsidan Greifswald.de. Staden är dessutom en av Lunds vänorter.

Ett par av medlemmarna i planeringsgruppen har besökt Greifswald och efter detta besök har vi fört en dialog med en förening som driver en anläggning, Majuwi (hemsida majuwi.de), i stadsdelen Wieck som ligger ute vid östersjökusten. Detta har resulterat i ett avtal för en vistelse där andra veckan efter midsommar, 4-11 juli 2021. Det förefaller vara en idealisk plats med 330 sängplatser i 78 rum, flera lokaler för gemensamma övningar, matsal och övrig service. Vi hyr hela anläggningen och behöver inte dela den med någon annan. Platsen har i övrigt många fördelar. Även om det är utomlands är det nära från både Danmark och Sverige. Havsbad in på knutarna, dock ganska långgrunt. Stadens centrum nås till fots eller med buss.

Angående det musikaliska innehållet har vi med glädje fått överta klimattemat som arrangörerna i Stockholm för årets inställda läger hade formulerat. Vi har redan några klara lärare, men fortsätter att fylla lärarlistan med både blåsar- och körledare. Per Thornberg planerar ett musikaliskt projekt med koppling till den romantiske målaren Caspar David Friedrich. Håkan Carlsson, som tidigare har bjudit på sviten Die rasende Reise, som handlar om ångtåget ”Rasande Roland” på ön Rügen, har idéer om ett musikverk som så småningom ska ljuda över hansestadens torg mitt i stan.

Man tar sig till Greifswald via Skåne eller Danmark med bil eller tåg. Har man egen båt seglar man direkt till Wieck. Just nu är färjeförbindelserna mellan Sverige och Tyskland under omstöpning, men vi återkommer med detaljer i senare utskick.

Det stora frågetecknet är förstås fortfarande coronapandemin. Är den kvar nästa sommar? Ingen vet, men om så kommer att vara fallet måste vi avblåsa projektet senast den 2 mars 2021. Men just nu planerar vi med siktet framåt och med inställningen att lägret absolut ska bli av. Därför kommer anmälan att kunna tas emot från och med den 20 januari 2021 och anmälningsavgift betalas.

Vi som ska försöka ro lägerprojektet i land är Bengt Hall (altsax), Björn Stenholm (tuba), Edvin Svensson (klarinett eller eufonium) Kicki Piculell (flöjt) och Lars Borgström (klarinett), alla ur Röda Kapellet. Vi har fortlöpande kontakt med Röde Horn och Oktoberkoret i Danmark. Har du synpunkter eller kommentarer till ovanstående är du alltid välkommen att höra av dig. Vi återkommer med mer information i god tid före anmälningstidens start.

För planeringsgruppen
Björn S., telefon 073-982 24 10, mejladress bjorn.rgatan@gmail.com
Uppdaterat 2020-10-05
Utskriftsvänlig sida
Musikläger för blåsare, blåsorkestrar och körsångare med flera – alla med hjärtat till vänster.
Provided by Webforum